Grundkurs i Spanielträning i Hörby – En text från en valpköpare

Här kommer en berättelse om den grundkurs i Spanielträning som vi deltagit i under våren från Christer, en av våra valpköpare. 

Som vanligt dyker det ner en massa mejl i datorn, om det mesta.

Men- när mejlet om Spanielträning visade sig på skärmen, var man tvungen att kolla  vad är detta för något?  Allt som rör ens hund är intressant , så även detta.

Då gällde det en kurs som Clumber Spaniel Klubben arrangerade, i samband med

Hundplugget / Pärup/ Hörby. Var tusan ligger Pärup ? fram med kartan – jaha, där ligger det.

För en stadsbo är det inte så ofta att man far omkring i den ” skånska myllan”.

Jo, men det här måste vi vara med på. In med en anmälan osv. I första hand var det riktat till Clumber´s , men eftersom dom är så få i antal, så fylldes det på Welsh och English springer spaniel.Kanske tur det, för det hade kanske sett något konstigt ut med 3 / tre / ”clumber´s springa omkring i Pärup  helt utmattade.

Till detta ändamål hade ” Clumber klubben ” lyckats engagera den duktiga-kunniga-engarerade osv. Marie Strauss som driver Hundplugget. Till detta hade då förstås Marie också lyckats fånga några duktiga medhjälpare.

Kursdag 1 / sönd. 22/4-2018.

Det var med några fjärilar i magen vid styrde kossan till Pärup. Vad har vi nu gett oss in på ?

Inga problem ! Varmt mottagande av Marie & co. Hälsade på dom andra deltagarna, och sen var vi gång. Dels med praktiska övningar och sen lite teori, så vovvarna fick vila.

Då Marie själv har ett ganska stort antal egna hundar, var det inte så lätt och styra sin egen hund. Dessutom kaniner-höns-tuppar osv. Då förstår ni kanske hur det var. Nosen i backen hela tiden. Ibland kändes det som att: ” Du husse”, kan vi åka hit lite oftare, för här trivs jag.

” Nä, det kan vi inte, för du skall lära dig hur man gör både det ena och andra ”!

Dagen rullade på med diverse övningar , både för hundar och ägare.

Speciellt en övning kommer jag ihåg : Det var någon som gick och drog eller som det heter på skånska : asade !! Jo, det var en ” tygråtta ” i ett snöre. Fy , tusan vad läskigt !!

Att som hund sitta still och bara ” glo” på detta ekipage, var inte det lättaste. Om jag bara fick sätta tänderna i den , tänkte Milton,  så har jag löst problemet. Dom närmaste tre veckorna gick man hemma och asade på en tygråtta. Grannarna trodde man fått solsting. Men övning ger färdighet, tror jag det heter.

Senare på dagen, strax innan hemfärd, visade Marie & co. hur man gör i diverse övningar.

Med prescision styrde dom sina hundar till att göra både det ena och det andra.

Trötta och med en del nya ideér körde vi hem igen mot storstaden. Slut på dag 1 !!

Kursdag 2 månd. 18/5-2018

Kursdag 2 i spanielträning var ingen dag , utan på kvällen.
Vid 19-tiden samlades vi  för genomgång av diverse övningar .” Uti skogen ska`vi gå ”!

Det blev en ” uppvisning ” av Marie & co. hur man hanterar sina i skogen.

Imponerande att skåda på så nära håll. Är detta möjligt –tänkte man. Det blir väl till att träna och åter träna.

Vi hade också läxa från första dagen att redovisa. Jo ,tack – det gick väl så där , sett ur en Clumber`s  ögon eller husses.För jag /hundföraren / fick lära mig : En hund kan aldrig göra fel! Så va`de`med den saken.

Mörkret började sig tränga på så här på kvällen, men en sista övning  kan väl aldrig skada.

Marie, vår hundcoach , kan vi kalla henne hade fått ihop lite, diverse ” döda djur ”, som det var tänkt att våra hundar skulle ” snusa opp ”. Med döda djur menar jag att det var hanterbara djur, som t.ex duva, kanin, skata osv. Med minnet , som är kort, tror jag att alla hundarna klarade detta ganska bra. Någon jycke kanske tvekade och undrade – vad tusan är det här för något.

Hundar/hussar/mattar körde hem vid 21:30 tiden, lika utmattade som hundarna, och dom flesta av oss längtade nog till kursdag 3. Vad skulle den kunna innehålla?  Jag tyckte att vi hade lärt oss så mycket redan.

Kursdag 3 sönd.3/6-2018

Äntligen kursdag 3 ! Idag skall vi ta examen husse. Jo du,men då får du skärpa dig !

Det enda som skulle kunna sätta ” käppar i hjulet ” var vädret. Solen hade lyst över Skåneland oavbrutet hela Maj månad. Visst hade vi nog alla längtat efter sol o värme, men detta tog priset. Man började med tankar som att : Klarar hundarna detta ?? Vi kör dit och provar,skulle det bli för j-t får vi avbryta. Som tur var ligger Pärup`s bygdegård / vårt högkvarter / på en liten kulle , så vinden fläktade faktiskt ganska bra. Tyvärr måste en av  deltagarna lämna oss, pga. av att hunden inte mådde riktigt. Och matte i detta fallet , valde rätt beslut att avbryta träningen. Hunden går i första hand/ hoppas att dom mår bra. Åter till träningen.

Marie har kommit fram till några viktiga ” grundläggande övningar ”. Som följer här, om nu någon råkar glömt dom:

1/ Följ mig  2/ Hantering/ Kroppskontakt 3/ Lek 4/ Parkeringsord 5/ Stadga
6/ Grundlydnad.

Första övningen för dagen: Jo, då kom den där läskiga ” tygråttan” fram igen. Man kunde nästan förstå hur hundarna kände. ” Ånej ” inte nu igen. Vi trodde att vi dödat den redan första kusrdagen. Lite blandad disiplin på hundarna men ganska ok.

Och nu till dagen höjdpunkt: Att ev. appotera döda djur igen –lite större den här gången.

Marie´s kompis , Irene, fick ansvaret för ” klumpisarna ” . ” Nu slänger jag in en död anka här i snåret, och då vill jag att era hundar hämtar dessa, sa Irene. Här behövs ingen ” Hundarnas Einstein ” för att räkna ut hur detta gick. Det hela slutade med att Irene själv fick hämta ut dom . Men när vi slängde iväg en ” tyganka ” gick det betydligt bättre. Efter lite mat i magen på hussar o mattar fotsatte vi. Marie hade eller rättare sagt har en ganska fiffig ” manick” som kan” skrämma ”hundar med. En manick som man fäster en lina i , och i den kan man då fästa den ” världsberömda råttan i ! Så har man då en fjärrkontroll och styr linan och råttan med.

Och när hundarna är precis framför , trycker man på fjärrkontrollen, och då skall hundarna reagera genom att sitta still. Kul och se hur dom olika hundarna fixar detta , en del med framgång och en del får träna mer.

Att gå runt en bur med en ” tocke ” i, kan nog vara så svårt, men än en gång löste hundarna detta på sina egna sätt. En dam cyklade förbi när vi hade denna övning, och vad hon tänkte skulle jag gärna vilja veta . är det i utbildningssyfte eller djurplågeri ? Men det gick bra-

” tocken överlevde. Jag skulle nog kunna skriva mycket mer , men nu är jag snart färdig.

Till slut vill jag rikta ett stort tack till Marie Strauss och hennes duktiga medhjälpare,

och Clumberklubben som lyckats engagera Marie till en fantastisk kurs. Och än en gång vill jag avluta med orden :

”DIN HUND KAN INTE GÖRA FEL-MEN DU KAN ” !!!

Vid datorn / Christer / Milton – 2018

Ett svar på ”Grundkurs i Spanielträning i Hörby – En text från en valpköpare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code